Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı, kadın-erkek eşitliği için Ankara’da konuştu: ‘Eşitlik marjinalleştirilmemeli’

Ankara TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi Pekin+30 Paneli Düzenledi

Ankara TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, Finlandiya Büyükelçiliği ile işbirliği yaparak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Ayrıca, Pekin Deklarasyonu’nun 30. yılını onurlandırmak amacıyla ‘Pekin+30 Değişen Dünyada Kadın Hakları’ panelini gerçekleştirdi. Panele Finlandiya’nın eski Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Finlandiya Büyükelçisi Pirkko Hämäläinen, UNFPA, UN Women, UNDP ve Uluslararası Af Örgütü’nden üst düzey temsilciler katıldı.

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Halonen, “İnsan hakları çerçevesinde kadın ve erkeklerin eşit kabul edilmesi temel bir özelliktir, ancak bu meseleler hala marjinalleştiriliyor” dedi. Halonen, Finlandiya’nın Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Bakanı olarak görev yaptığı dönemi hatırlatarak Pekin Eylem Platformu’nun ulusal düzeyde taahhütlerde bulunulduğunu vurguladı.

Finlandiya Büyükelçisi: Küresel Cinsiyet Eşitliği İçin Yatırım Gerekiyor

Panele katılan Finlandiya Büyükelçisi, “Bugüne kadar 159 devlet, Pekin Eylem Platformu’nun uygulanması için ulusal düzeyde taahhütlerde bulundu. Bu da platformun hala ne kadar önemli olduğunu ve sistematik eşitsizliklerin devam ettiğini göstermektedir” şeklinde konuştu. Küresel cinsiyet eşitliğine ulaşmanın hala uzun bir yol olduğunu belirten Büyükelçi, “Mevcut ilerleme hızıyla gidersek küresel cinsiyet eşitliğine ulaşmamız yaklaşık 300 yıl sürecek. Bu sorunun çözümü için yıllık 360 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor. Ancak hareketsiz kalmanın maliyeti çok daha yüksek olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’de 10 Kadından 4’ü Şiddete Maruz Kalıyor’

UNFPA temsilcisi Mariam Khan, kadın haklarının sabit bir kazanım olmadığını vurgulayarak Türkiye’de şiddetle ilgili endişe verici istatistiklere dikkat çekti. Khan, “Türkiye’de her 10 kadından 4’ü hayatlarının bir döneminde en az bir kez şiddete maruz kalıyor. Ayrıca, her 4 kız çocuğundan 1’i 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Kadın hakları konusundaki mücadele küresel bir sorundur” dedi.

Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu

Pekin Deklarasyonu, 4-15 Eylül 1995 tarihleri arasında Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirilmiş ve kadın hakları konusunda önemli adımlar atılmıştı. Deklarasyon ve eylem platformu, kadın haklarını temel insan hakları olarak tanımlayarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için stratejik hedefler ve eylem planları belirlemiştir. Kadın hakları konusundaki en geniş kapsamlı uluslararası toplantılardan biri olan Pekin Konferansı, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için belirli alanlara odaklanarak çözüm yolları sunmuştur.

Related Posts

X hesabı kapatılan İmamoğlu TikTok’tan seslendi

23 Mart’tan beri Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun x hesabına erişim engeli getirildi. İmamoğlu erişim engelinin ardından halka TikTok’tan seslendi.

Hindistan’dan açıklama! “Pakistan gece boyunca saldırdı”

Hindistan ordusu, Pakistan ordusunun dün gece iki ülke arasındaki fiili sınır Kontrol Hattı’nda (LoC) hafif silah ve topçu ateşini sürdürdüğünü bildirdi. Indian Express gazetesinin haberine göre, Hindistan ordusu, Pakistan ordusunun Hindistan …

İsrail, Lübnan’ın güneyinde bir dizi hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye vilayetinde bir dizi hava saldırısı düzenledi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Nebatiye vilayetindeki yerleşim alanlarına yakın bölgeleri bir dizi saldırıyla hedef aldı …

Hazal Kaya ve Ali Atay, Ayşe Barım’ın şirketinden ayrıldı

Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan ID İletişim’in kurucusu menajer Ayşe Barım’ın şirketinde yeni ayrılıklar yaşandı. Şirketin internet sitesinde yer alan oyuncular kısmından Hazal Kaya ve Ali Atay’ın ismi çıkartıldı.

ABD’de Robert F. Kennedy suikastına ilişkin 60 bin belge daha paylaşıldı

ABD’de Robert F. Kennedy suikastına ilişkin 60 bin belge daha paylaşıldı

İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Çatışmaların sürdüğü Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir bölgesinde gerilim durulmuyor. Hindistan hava saldırıları sonrası Lahor’da bir patlama meydana geldi. Hat boyu çatışmalar devam ederken, uluslararası uçaklar hava sahasından kaçınarak dünya hava trafiğini tıkadı. İki nükleer güç arasındaki gerilim hızla tırmanırken, dünya ülkeleri itidal çağrısı yaptı.