Lise 2 yıl mı olacak, zorunlu eğitim süresi kısalıyor mu? Zorunlu eğitimde 3+1 ve 2+2 tartışması!

Türkiye’de Liselerde Zorunlu Eğitim Süresi Değişiyor mu?

2012 yılında Türkiye’de uygulanmaya başlanan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilkokul, ortaokul ve lise kademelerine ayrılan 12 yıllık zorunlu eğitim süresi, son zamanlarda gözden geçirilmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceğine yönelik açıklamaları, eğitim sisteminde önemli değişikliklerin habercisi olarak değerlendiriliyor. Bununla birlikte, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yapılan saha araştırmasında mevcut 4 yıllık lise eğitiminin beklentileri karşılamadığını ve daha esnek bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Lise Eğitimi 2 Yıl mı Olacak?

Yapılan araştırmalara göre, liselerde “2+2” şeklinde 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisi öne çıkıyor. Katılan öğretmenlerin %93,8’i, öğrencilerin %78,5’i ve velilerin %78,8’i mevcut sistemin değiştirilmesinden yana görüş bildirdi. Bununla birlikte, Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, 3+1 modelini daha uygun bulduğunu ancak 2+2 sisteminde öğrencilerin eğitimi bırakma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bunun eğitim kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Sistemin Son 4 Yılına Yeniden Bakılmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın belirttiğine göre, yapılan araştırmada “4+4+4” zorunlu eğitim sisteminin son 4 yılının gözden geçirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Öğretmenler ve idarecilerin %93’ü, sistemdeki bu son 4 yılın değişime ihtiyaç duyduğu konusunda hemfikir. Öğrenciler arasında da benzer taleplerin olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkan Modeller: 3+1 ve 2+2

Ali Yalçın’ın açıklamalarına göre, lise eğitiminin süresiyle ilgili en çok destek gören modeller “3+1” yıl (3 yıl zorunlu, 1 yıl isteğe bağlı) ve “2+2” yıl (2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı) şeklinde. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu bireyselleştirilmiş, esnek ve modüler bir ortaöğretim yapısına destek veriyor.

Yeni Lise Modellerine Yönelik Beklentiler

Araştırmada, öğrencilerin %83,7’si, öğretmenlerin %77,1’i, yöneticilerin %72,9’u ve velilerin %65,5’i bireyselleştirilmiş, esnek ve modüler bir ortaöğretim yapısını destekliyor. Lise eğitiminin süresiyle ilgili en çok destek gören modeller “3+1” ve “2+2” şeklinde belirlendi. “4 yıl” zorunlu model ise çok az destek görüyor.

Related Posts

Sosyal medyanın en çok konuştuğu yerli dizi belli oldu!

Sosyal medyanın en çok konuştuğu yerli dizi belli oldu!

ATA AÖF bütünleme sınav tarihi ne zaman? ATA AÖF bütünleme sınavında kalem veriliyor mu?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi (ATA AÖF) bahar dönemi bütünleme sınavları üç oturum halinde uygulanacak. Peki, ATA AÖF bütünleme sınav tarihi ne zaman? ATA AÖF bütünleme sınavında kalem veriliyor mu?

Roblox ne zaman açılacak? 25 Haziran 2025 Roblox son durum bilgileri

Popüler çevrimiçi oyun platformu Roblox, Türkiye’de 7 Ağustos 2024 tarihinde Adana 6. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla erişime kapatıldığından beri oyunseverlerin gündeminden düşmüyor. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu’nun, platformda “çocukların cinsel istismarı” ve “kumar” gibi uygunsuz içeriklerin bulunduğu iddiasıyla başlattığı soruşturma, Roblox’un hem web sitesine hem de mobil uygulamalarına erişim engeli getirilmesine yol açtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun son açıklamaları, Roblox’un Türkiye’de yeniden erişime açılabilmesi için platformun belirli güvenlik önlemleri alması ve Türk makamlarıyla iş birliği yapması gerektiğini gösteriyor. Peki, Roblox açıldı mı, ne zaman açılıyor?

Türkiye’deki ABD üsleri ve yerleri: İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirlerde?

İran’ın Katar ve Irak’taki ABD üslerine yönelik saldırısı sonrası gözler yeniden Türkiye’deki ABD üslerine çevrildi. Özellikle Adana’daki İncirlik Hava Üssü ve Kürecik Radar Üsleri, ABD ve NATO için kritik öneme sahip olması yönüyle dikkat çekiyor. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı önemli rol oynayan İncirlik Üssü, Washington’un 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması üzerine 25 Temmuz 1975 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesiyle ABD’nin kullanımına kapatılmış, sadece NATO’nun yararlanmasına imkân tanınmıştı. Peki, İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirde? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

İstanbul Tıp mezunları: “Psikolojik şiddet, mobbing ve çürük binalar içinde eğitildik”

Çapa Tıp Fakültesi 198. mezuniyet törenine İstanbul Tıp Fakültesi Mezuniyet Komitesi ve öğrencilerin yaptığı açıklamalar ve eylemler damga vurdu. Öğrencilerin eleştirileri tıp mezunlarının yurt dışına yönelme gerekçelerini gözler önüne serdi.

YKS sınavında ne yasak? 2025 YKS sınavına girerken neler yasak?

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), milyonlarca adayın üniversite hayallerine bir adım daha yaklaşacağı kritik bir dönemeç olacak. Peki, YKS sınavında ne yasak? 2025 YKS sınavına girerken neler yasak?