Çay demlemek suyu temizliyor

3

Çay Demlemenin Zararlı Metaller Üzerindeki Etkileri

Çay demlemenin içme suyundaki zararlı, ağır metallere karşı filtre görevi gördüğünü ortaya koyan yeni bir araştırma, ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Çalışmada çay demlemenin suyun zararlı metallerini uzaklaştırdığı bulundu. Farklı çay türleri 85 derecede demlendikten sonra, ne kadar zararlı metallerin emildiği test edildi.

Metallerin Azaltıcı Etkisi

Araştırmanın öncüsü Benjamin Shindel, beş dakika demlenen bir fincan siyah çayın suyun kurşun iyon konsantrasyonunu %15 düşürdüğünü belirtti. Yapılan araştırmada demlenen çay yapraklarının, kurşunun yanı sıra krom, bakır, çinko ve kadmiyum gibi metalleri de temizlediği gözlendi. Önceki çalışmalarda çay tüketen bireylerin felç, demans ve erken ölüm risklerinin daha düşük olabileceği iddia edilmişti.

Siyah Çayın Faydaları

  • ABD’li araştırmacılar, siyah çayın uzun demleme sürelerinin kurşun iyonlarını azaltmada daha etkili olduğunu vurguladı.
  • Siyah, yeşil ve beyaz çaylar 24 saat demlendiğinde, kurşunu azaltmada papatya, rooibos ve oolong çaylarından daha etkili oldu.
  • Öğütülmüş çay bütün yapraklardan daha etkiliyken,
  • Selüloz poşetler kurşunu azaltırken, naylon poşetlerde istenilen sonuç alınamadı.

Mehmet Şimşek