Ceyhan Nehri’nin rengi siyaha döndü: Balık ölümleri yaşandı
Ceyhan Nehri’nde Kirlilik Alarmı: Balık Ölümleri ve Kötü Koku Endişe Yaratıyor
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden başlayarak 509 kilometrelik bir alana uzanan ve Akdeniz’de İskenderun Körfezi’ne dökülen Ceyhan Nehri, tarımsal faaliyetlerde kullanılarak Çukurova’ya can suyu sağlıyor. Ancak nehrin kirlilik seviyesi endişe verici boyutlara ulaştı. Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan Özler Mahallesi’nden geçen nehir suyunda tekrar balık ölümleri yaşandı. Binlerce balığın öldüğü ve kıyıya vurduğu görülürken, aynı suyla narenciye bahçeleri sulanıyor. Ayrıca, nehire yakın noktalarda arıcılık faaliyetleri de sürdürülüyor.
‘NEHİRDEN ZEHİR AKIYOR, ÇOCUKLAR HASTALANIYOR’
Özler Mahallesi Muhtarı Sinan Barçin, geçen yıl da balık ölümleriyle karşılaştıklarını ancak bu yıl durumun daha da kötüleştiğini belirtti. Barçin, “Nehirden zehir akıyor, binlerce balık ölüyor. Bu nehirde balık tutarak geçimini sağlayan insanlarımız var. Narenciye bahçelerimiz Yumurtalık ilçesine kadar bu suyla sulanıyor. Burada yaşayan 10 bin kişi, kötü kokudan rahatsızlık duyuyor ve sağlık problemleri yaşıyor. İçme suyuna da etki ettiğini düşünüyoruz, çünkü çocuklarımız sürekli hasta oluyor. Yetkililerden ve devletimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.
‘SUDAKİ KİRLİLİK YEDİĞİMİZ GIDAYA GEÇİYOR’
Mahalle sakinlerinden teknisyen Halit Yiğit ise durumu şu şekilde değerlendirdi: “Bu su Kahramanmaraş’tan buraya kadar geliyor ve nehirdeki balıklar katlediliyor. Balıkların ölümüne üzülmemiz gerektiğini düşünüyorum. Balıkçılık yapanlar var, bu bölgede narenciye yetiştiriciliği de yapılıyor. Bu kirlilik yediğimiz gıdalara da geçiyor ve bu durum Türkiye genelinde tüm canlıların sağlığını tehdit ediyor. Bu sebeple yetkililerin sesimize kulak vermesini istiyoruz” dedi.