Depreme karşı karbon fiber yöntemi

İstanbul için Yenilikçi Deprem Güçlendirme Tekniği: Karbon Fiber

Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem riskini tekrar gündeme getirdi. Ancak bilim insanları, artık stratejik bir çözüm öneriyor. Üstelik bu çözüm yıllar önce Hatay’da başarılı bir şekilde uygulandı.

Karbon Fiberle Güçlendirilen 49 Yıllık Bina Depremlere Meydan Okuyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, karbon fiber güçlendirme tekniği sayesinde 49 yıllık bir binayı depreme karşı daha dayanıklı hale getirdi. Bu teknik, Kahramanmaraş’taki depremi atlattırmış ve binayı yıkımdan korumuştu.

Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye yaptığı açıklamada, “İnsanları tahliye etmeden ve binayı baştan inşa etmeden, az bir müdahale ile binayı güçlendirebilir miyiz diye arayış içindeydik.” şeklinde konuştu.

2008 Yılında Hatay’da Başarılı Bir Deneme

Mustafa Tan sözlerine şöyle devam etti:

“Deneysel bir bina üzerinde karbon fiber güçlendirme yöntemini uygulayabilir miyiz diye araştırıyorduk ve bu arayışımız, Hatay’da bir binayı güçlendirmemizi sağladı. Önce binada korozyon onarımı yapıp demirleri temizledik, ardından karbon fiber ile kolonları sardık ve bina dış yüzeyini güçlendirdik. Böylece binayı eski sağlamlığına kavuşturduk.”

Bina güçlendirildikten tam 14 yıl sonra iki büyük depremi başarıyla atlattı. 2023’te yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri, güçlendirilen binayı etkilemedi.

Tan, “Sitede toplam 3 blok bulunuyordu. Deprem anında A3 Blok yıkıldı ancak güçlendirdiğimiz blok ayakta kalmayı başardı.” şeklinde bilgi verdi.

Karbon fiber güçlendirme tekniği aynı zamanda maliyet açısından da avantajlı. Tan, “Destek aldığımız 50 bin euroyu harcadık. Kat maliklerinden de katkı alarak toplam maliyeti düşürdük. Güçlendirme projelerinde genel kural, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığı zaman ekonomik olmamaktadır.” dedi.

Related Posts

CHP’li Bülbül, Danıştay’ın emniyet kararına dikkat çekti: ‘Eylemde polis müdahalesi kaydedilebilir’

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Danıştay’ın Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemlerde polis müdahalesi sırasında ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan genelgesini bir kez daha iptal ettiğini belirterek, “Bu karar, yalnızca bir genelgenin iptali değil, aynı zamanda anayasanın, hukuk devletinin ve yurttaşın temel haklarının yeniden teyidi ve iktidarın hukuksuzluğunun tescilidir” dedi.

Ters yönden gelen araç kazaya neden oldu

Ters yöne giren aracın başka bir otomobille çarpıştığı kazada, ikisi çocuk beş kişi yaralandı.

Sağlıksız gıda denetimlerinde 10 milyon lira ceza

Amasya’da ekipler tarafından düzenlenen gıda denetiminde çok sayıda sağlık ürün ele geçirildi. Yılbaşından bu yana işletmelere 10 milyon lira ceza uygulandı.

Beşiktaş’ta ‘şeyh’in lüks aracı, ‘çakar’ıyla emniyet şeridinde!

İstanbul Beşiktaş’ta bir motokurye ile lüks araç sürücüsü arasında, araçtaki çakar sistemi nedeniyle tartışma yaşandı. Sürücünün “tahsisli araç” dediği lüks otomobilin Menzil cemaati “şeyh”i tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Hindistan-Pakistan gerilimi tırmanıyor: Modi’den ordusuna “Tam yetki”

Hindistan lideri Modi’nin, Keşmir’de orduya “tam yetki verdiği” öğrenildi.

Güney Marmara’da feribot seferleri iptal edildi

Güney Marmara’da tüm feribot seferleri olumsuz hava koşulu nedeniyle iptal edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir