Antarktika’da İklim Değişikliği ve Bilimsel Araştırmalar
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü olan Prof. Dr. Burcu Özsoy, dünyanın mevcut sıcaklığının normallerin 2 derece üzerinde seyrettiğini belirterek, kutuplarda yaşanan erime olaylarına dikkat çekti. Bu durumun ekstrem hava koşullarıyla birlikte görüldüğünü vurgulayan Özsoy, bu sorunun çözümü için acil bir çıkış planı oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Erzurum’da gerçekleştirilen Kış Bilim Festivali’ne katılan Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda düzenlenen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin koordinatörü olan Prof. Dr. Özsoy, bugüne kadar tamamlanan 8 Ulusal Antarktika Bilim Seferi ve 4 Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi hakkında bilgi verdi. Ayrıca, bilim insanlarının araştırmalarına devam ettiğini belirtti.
Kutuplar İklim Değişikliğinden En Çok Etkilenen Bölgeler
Özsoy, dünyada ekstrem hava koşullarının yaşandığını ve bu durumun Antarktika’da da hissedildiğini belirtti. Kutup bölgelerinin iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerler olduğunu vurgulayan Özsoy, iklim değişikliklerinin kutup bölgelerindeki etkilerini gözlemlediklerini söyledi.
Paris İklim Anlaşması’na atıfta bulunan Özsoy, dünyanın mevcut sıcaklığının normallerin 2 derece üzerinde seyrettiğini ve bu durumun kutuplardaki erime olaylarına sebep olduğunu ifade etti. Bu erimenin ekstrem hava koşullarıyla birlikte görüldüğünü belirten Özsoy, bilim insanlarının sahada yaptığı araştırmaların ülkeler arasındaki diplomatik ilişkileri güçlendirdiğini dile getirdi.
“Antarktika’nın Yazı ile Erzurum’un Kışı Benzer Sıcaklıklarda”
Türk bilim insanlarının Antarktika’daki çalışmalarının devam ettiğini belirten Özsoy, Türkiye’nin Antarktika’da üs kurma çalışmalarında önemli adımlar attığını açıkladı. Özsoy, Antarktika’nın lojistik süreçlere bağlı olduğunu ve Türkiye’nin burada üs kurma çalışmalarının başarıyla ilerlediğini söyledi.
Antarktika’nın yaz mevsiminin Türkiye’deki kış mevsimine denk geldiğini belirten Özsoy, hissedilen sıcaklığın genellikle eksi 20-30 derecelerde olduğunu ifade etti. Ancak, bir üs planının hayata geçirilmesi için lojistik ve inşa süreçlerine ilişkin 2-3 aylık bir sezon olduğunu belirten Özsoy, Türkiye’nin, Antarktika Anlaşması çerçevesinde çevresel raporlar konusunda izinlerini aldığını ve bu durumun büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. (AA)