Meningokok bakterisine dikkat: Özellikle 1 yaş altında ağır seyrederek ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor!

Meningokok Menenjit Özellikle 1 Yaş Altında Ciddi Enfeksiyonlara Neden Olabiliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, meningokok enfeksiyonlarının her yaş grubunu etkileyebilen ciddi hastalıklar olduğunu belirtti. Özellikle 1 yaş altında ise ağır seyredebilerek ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle başvurabileceğini ancak sadece menenjit yapmadığını vurgulayarak odağı olmayan ateş ve döküntülerin de hastalığı gözden kaçırabileceğini aktardı. Bu nedenle hastalığı önemsediklerini ve hastaların ateş ve döküntü ile başvurması durumunda mutlaka meningokok enfeksiyonlarını düşünerek takip ettiklerini belirtti.

Aydın, hastalığın influenza sezonu sonrasında artış gösterdiğini, her sene bu mevsimlerde erken dönemlerde meningokok enfeksiyonlarını gözlemlediklerini dile getirdi. Hastalığın her yaş grubunu etkileyebildiğine ancak özellikle 1 yaş altında ve ergenlik döneminde daha ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine değindi.

Doç. Dr. Aydın, hastalığa karşı aşının önemine vurgu yaparak toplumun büyük kısmının aşılandığında vaka oranlarının azalacağını belirtti. Ulusal aşı takvimine meningokok aşılarının da eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

İnfeksiyonların bulaşıcı olduğunu belirten Aydın, hastalığın solunum yoluyla, yakın temasla, tükürükle ve damlacık yoluyla bulaştığını açıkladı. Bu nedenle yakın temasın önemine de dikkat çekerek, meningokok enfeksiyonu tespit edilen kişilerin temaslılarına antibiyotik tedavisi uygulandığını aktardı.

Çocukların doğumdan itibaren aşıların takip edildiğini söyleyen Aydın, ailelerin çocuklarını düzenli olarak aşılatmalarını ve hekimlerin önerilerini dikkate almalarını tavsiye etti. Özellikle ulusal aşı takvimindeki aşıları aksatmamalarını ve maddi durumları el veriyorsa özel aşıları da yaptırmalarını önerdi.

Related Posts

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Domatesteki bu çizgiler içinin pestisitlerle dolu olduğunu gösteriyor!

Son yıllarda, gıda güvenliği konusunda artan endişeler, özellikle meyve ve sebzelerdeki kimyasal kalıntıların izlenmesiyle ilgili daha fazla dikkat çekmeye başladı. Domatesler de bu konuda önemli bir yer tutuyor. Yapılan araştırmalar, domatesin iç kısmında görülen belirli çizgilerin, pestisit kalıntılarının varlığını işaret ettiğini ortaya koyuyor.

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.