Trump dünyayı krize soktu! Almanya’dan resesyon açıklaması

Donald Trump’ın Açıkladığı Tarifeler Küresel Ekonomiyi Tehlikeye Sokuyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu “karşılıklı tarifeler” dünya ekonomisini derinden sallamaya devam ediyor.

Tarifelerin ardından küresel piyasalarda büyük çalkantılar yaşanırken, ilk hedef Çin’e %104’lük vergi uygulanması ve Çin’den gelen karşı hamleler gerilimi artırıyor.

Artan ticaret savaşlarıyla dünya büyük bir belirsizliğe sürüklenirken, büyük ülkelerin ekonomileri de risk altında bulunuyor.

ABD’nin korumacı politikalarının etkilerinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olan Almanya, ekonomik anlamda ciddi risklerle karşı karşıya.

Almanya Maliye Bakanı Jörg Kukies’e göre, Alman ekonomisi resesyon riskiyle karşı karşıya.

Kukies, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, “Mümkün olan bir ticaret savaşı resesyon riskini artırıyor. Bundan şüphemiz yok,” ifadelerini kullandı.

İki yıl üst üste ekonomik durgunluk yaşayan Almanya’nın ekonomisi büyük oranda ihracata dayalı ve 2025’te küçük bir toparlanma beklerken, yaşananlar Almanya’yı endişelendiriyor.

Büyüme Beklentileri Düştü

Reuters’a göre, Alman ekonomi enstitüleri 2025 yılı için büyüme beklentisini %0,1’e çekti. Ancak bu tahmin, henüz ABD’nin açıkladığı son gümrük vergilerini içermiyor. Trump’ın tarifeleri de hesaba katıldığında, Almanya’nın 2025 büyüme beklentilerinin daha da düşeceği öngörülüyor.

Eğer bu tahmin doğru çıkarsa, Almanya tarihinde ilk kez üç yıl art arda resesyon yaşayacak.

Geçen Eylül ayında Alman ekonomi enstitüleri, Almanya’nın 2025 beklentisini %0,8 büyüme olarak açıklamıştı. Almanya, üst üste iki yıl büyümeyen tek G7 ekonomisi konumunda ve ABD’nin tarifeleri üçüncü resesyonu getirebilir.

Ekonomi enstitülerinin tahminleri yarın resmî olarak yayımlanacak. Alman Ekonomi Bakanlığı da bu tahminlerden faydalanarak kendi öngörülerini oluşturacak.

Alman Maliye Bakanı Kukies, vergi ve karşı vergi döngüsünün beklenenden hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve “bizim açımızdan üzücü” olduğunu belirtti.

“Almanya Müzakere Yoluyla Çözüm Arıyor”

Gümrük vergilerinin taraflara zarar verdiğini ifade eden Kukies, Alman hükümetinin müzakere yoluyla çözüm bulmaya çalıştığını ve Avrupa Birliği’nin alacağı kararlara destek verdiklerini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili bakan, ticaret krizinin yarattığı resesyon tehlikesinin Almanya’da kurulması beklenen yeni hükümete etki ettiğini aktardı.

Bu durumun kendilerinde “harekete geçme baskısı oluşturduğunu” belirten Kukies, Almanya’nın acilen güçlü bir hükümete ve büyümeyi teşvik eden politikalara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Related Posts

Herbalife geri adım attı: Reklam ve online satış yasağı kaldırıldı

Kozmetik ve gıda takviyesi sektöründe faaliyet gösteren Herbalife hakkında yürütülen rekabet soruşturması, şirketin internet satışlarını kısıtlamayacağı yönündeki taahhütleri üzerine kapatıldı.

İstanbul Havalimanı Avrupa’da bir numara oldu! Günlük bin 612 uçuş

Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatının (EUROCONTROL) 7-13 Temmuz dönemine ilişkin “Avrupa Havacılık Raporu” yayımlandı. Rapora göre, İstanbul Havalimanı, bu dönemde günlük ortalama 1612 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanları arasında ilk …

Digor’da Hayvan Hastalıkları Toplantısı

Hayvan hastalıklarıyla mücadele için toplantı yapıldı, önlemler ve aşılama konuşuldu.

Ordu’nun Fatsa ilçesine 20 milyon TL’lik kredi desteği!

Ali YAZAN – ORDU / YENİÇAĞ Fatsa İlçesi Çerkezler Tepesi Mesire Alanı projesi, 20 milyon TL’lik kredi desteğiyle hız kazanacak. Ordu Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Özer’in Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile yaptığı görüşme …

İslam Memiş uyardı: Bu hafta sıradan bir hafta olmayacak

Piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin yorumları yakından takip edilen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş bu haftanın önemli gelişmelere gebe olduğuna işaret etti: “Bu hafta sıradan …

Kayseri’de Mobilya Fabrikasında Yangın

Kayseri OSB’deki bir mobilya fabrikasında çıkan yangına itfaiye ve TOMA ekipleri müdahale ediyor.