Uzmanı uyardı: Saçlarınızın dökülme sebebi bu olabilir

Saç Dökülmesi ve Beslenme

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, saç dökülmesinin genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tıbbi tedaviler ve stres gibi faktörlerin yanı sıra beslenmenin de önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Yapılan çalışmalar, özellikle şok diyetlerin saçlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor. Kalori kısıtlamasının saç folikülüne enerji tedarikini etkileyerek saç dökülmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Günlük Saç Dökülmesi Miktarı’

Doç. Dr. Tatlıparmak, her saç telinin belirli bir yaşam döngüsü olduğunu açıklıyor. Saç folikülünün yaşam döngüsü döngüseldir ve bu süreç ‘saç büyüme döngüsü’ olarak adlandırılır. Saç teli 4-6 yıl yaşadıktan sonra dinlenir ve dökülür. Günde 50-100 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğini belirtiyor. Daha fazla dökülme durumlarında alopesi (saç dökülmesi) olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi’

Beslenme alışkanlıklarının saç dökülmesi üzerinde etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tatlıparmak, özellikle düşük kalorili diyetlerin, yeterli kalori ve protein alınmamasının saç dökülmesine neden olabileceğini belirtiyor. Sağlıklı saçlar için proteinin önemli olduğunu vurguluyor ve temel yağ asitleri olan omega-3’lerin saç sağlığında önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Bu nedenle omega-3 açısından zengin besinleri beslenme rutinine dahil etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

‘Vitamin ve Minerallerin Rolü’

Doç. Dr. Tatlıparmak, vitamin ve minerallerin saç sağlığı için önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle demir eksikliğinin kadınlarda saç dökülmesiyle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Çinko ve D vitaminin de saçlar için önemli olduğunu dile getiriyor. Saç dökülmesi yaşayan kişiler için besin takviyelerinin önemli olabileceğini ancak doktora danışmadan alınmaması gerektiğini aktarıyor.

Özetle, sağlıklı bir beslenme düzeni ve dengeli bir beslenme saç sağlığı için oldukça önemlidir. Beslenmenize dikkat ederek saç dökülmesini engelleyebilir ve saçlarınızın sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Related Posts

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.