Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Fenerbahçe’ye Suudi Arabistan para yağacak: Kesenin ağzını açtılar

Bir süredir En-Nesyri ile ilgilendiği konuşulan Suudi Arabistan ekibi Al Qadsiah’ın vereceği bonservis ortaya çıktı.

Ceyhan’da Motosiklet Kazası: Bir Ölü

Adana Ceyhan’da motosikletle çarpışan otomobilin sürücüsü ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı, hayatını kaybetti.

Kamışlı’daki gazeteci Odatv’ye aktardı: Dürzilerle savaşmaya gidenlere YPG tehdidi… ABD helikopterine izin var, Suriye Kızılayı’na yok… Esir takası olmadı

Suriye’nin Kamışlı şehrinde PKK-YPG içinde konuşulanlar şöyle: Suriye ordusunun yanında Süveyda’ya savaşmaya gidenler geri döndüklerinde tutuklanacaklar. Öte yandan terör örgütü, Dürzilere ABD helikopterleri ile yardım gönderiyor.

Vahap Seçer: “Suçu kanıtlanmamış birini teşhir etmek, ülkemiz adına büyük bir yanlıştır”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkan Vekili Vahap Seçer, Silifke’de düzenlenen 7. Lavanta Hasat Şenliği’nde yaptığı konuşmada, son dönemde tutuklanan belediye başkanlarına yönelik uygulamalara ve adalet sistemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Seçer, “Bir eşin, bir çocuğun televizyonda sevdiklerinin o fotoğraflarıyla yüzleşmesi kadar acı bir şey olabilir mi?” diyerek adaletin hem bağımsız hem de onurlu biçimde işletilmesi gerektiğini vurguladı.

MHP’li Yönter, dikkat çeken Sedat Peker yorumunu sildi: Allah bahtını açık etsin

MHP’li Yönter, dikkat çeken Sedat Peker yorumunu sildi: Allah bahtını açık etsin

Çömez’den ‘Murat Çalık’a verilen raporla ilgili çarpıcı iddia

İYİ Partili Turhan Çömez, Meclis’te tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’a verilen raporun, Adli Tıp Kurumu tarafından tahrif edildiğini ileri sürdü. Bunun hata olmadığını ifade eden Çömez, “Bu, korkunç bir skandal” dedi.