Japonya tuhaf bebek isimlerini rafa kaldırmak için kurallar getiriyor

Japonya’da Ebeveynler Artık “Kirakira” İsimler Kullanamayacak

“Kirakira” yani “parlak” ya da “ışıltılı” isimler olarak bilinen bu alışılmadık tercihler, yerel yönetimler için bürokratik karmaşaya yol açarken, bazı durumlarda çocukların arkadaşları tarafından alaya alınmasına da neden oluyordu.

Sadece resmi telaffuzlar geçerli olacak

Aile kütüğü yasasında yapılan değişiklikle birlikte, ebeveynlerin kullandığı kanji karakterlerin telaffuzlarını resmi makamlara bildirmesi zorunlu hale getirildi.

Artık yalnızca resmî olarak tanınan okunuşlara izin verilecek. Hükümet bu adımı, okullarda, hastanelerde ve diğer kamu hizmetlerinde yaşanan karışıklığı sona erdirmek için attı.

Pikachu’dan ‘Şeytan’a uzanan isim listesi

1990’lı yıllardan bu yana süren kirakira isim tartışmaları, çocuklara verilen sıra dışı adların artmasıyla gündemde kalmaya devam etti.

Pikachu (Pokémon karakteri), Naiki (Nike markası), Daiya (Elmas), Pū (Winnie the Pooh) ve Kitty (Hello Kitty) gibi isimlerin yanı sıra, Ōjisama (Prens) ve Akuma (Şeytan) gibi isimler de tepki çekti.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın eski başkanı Seiko Hashimoto’nun oğullarına, doğdukları olimpiyat şehirlerinden esinlenerek Girishia (Yunanistan) ve Torino (Torino) isimlerini vermesi de tartışma yaratan örnekler arasında yer aldı.

Bireyselliğe vurgu yapan ebeveynler tepki gösteriyor

Japon toplumunda bireylerin genellikle normlara uyma baskısı altında yaşadığına dikkat çeken bazı ebeveynler, bu tür isim tercihlerinin yaratıcı bir özgürlük alanı sunduğunu savunuyor.

Ancak yetkililer, bazı kanji karakterlerinin ilk bakışta okunamayacak kadar karmaşık olduğunu ve bu durumun dijitalleşme süreçlerini de zorlaştırdığını vurguluyor.

Yeni düzenleme kapsamında, geleneksel okunuşlardan bariz şekilde sapan isimler için ebeveynlerden yazılı açıklama istenecek. Uygun bulunmayan isimler için alternatif öneriler sunulması talep edilecek.

Yasa kapsamında izin verilen yaklaşık 3.000 kanji karakterin birçoğu çeşitli okunuşlara sahip olsa da, aşırıya kaçan isimlerin reddedileceği belirtiliyor.

Bu adım, Japonya’nın aile kütüğü sistemi olan “koseki”ye yapılan nadir müdahalelerden biri olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Ne varsa denizin dibine atmışlar: Tencere, tava, pvc, boru…

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün düzenlenen deniz dibi temizliğinde dünyaca ünlü Bitez plajından çıkanlar şoke etti. Tencere , tava, pvc boru, otomobil lastiği ne varsa denize atmışlar

Kremlin: İstanbul, bir sonraki Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeri olabilir

Kremlin: İstanbul, bir sonraki Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeri olabilir

Türkiye sınırında gerginlik: Suriye’nin Siluk kasabasında SMO ile silahlı aşiretler çatışıyor; Şam yönetimi bölgeye asker sevk etti

Türkiye sınırında gerginlik: Suriye’nin Siluk kasabasında SMO ile silahlı aşiretler çatışıyor; Şam yönetimi bölgeye asker sevk etti

Gazze’deki gönüllü İngiliz doktordan sağlık krizine çağrı: Sadece 3 tip antibiyotik kaldı

Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde gönüllü çalışan İngiliz Doktor Victoria Rose, Han Yunus kentinde bulunan Nasır Tıp Kompleksi’nde bir inceleme gerçekleştirdi. Hastaların sağlık koşullarını gözden geçiren Rose, devam eden kuşatma ve İsrail’in ilaç …

İsrail, Sana Havalimanı’nı bombaladı

İsrail, Sana Havalimanı’nı bombaladı

Saç boyatanlara uzmanından kritik uyarı!

Saç boyaları ile kan hastalıkları arasındaki ilişki, uzun süredir bilim dünyasında tartışılan bir konu. Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Aysun Halaçoğlu, özellikle eski nesil saç boyalarının kanserojen etki gösterebileceğine dikkat çekiyor. Halaçoğlu, bu nedenle saç boyama alışkanlıklarında daha güvenli yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.