Meningokok bakterisine dikkat: Özellikle 1 yaş altında ağır seyrederek ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor!

Meningokok Menenjit Özellikle 1 Yaş Altında Ciddi Enfeksiyonlara Neden Olabiliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, meningokok enfeksiyonlarının her yaş grubunu etkileyebilen ciddi hastalıklar olduğunu belirtti. Özellikle 1 yaş altında ise ağır seyredebilerek ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle başvurabileceğini ancak sadece menenjit yapmadığını vurgulayarak odağı olmayan ateş ve döküntülerin de hastalığı gözden kaçırabileceğini aktardı. Bu nedenle hastalığı önemsediklerini ve hastaların ateş ve döküntü ile başvurması durumunda mutlaka meningokok enfeksiyonlarını düşünerek takip ettiklerini belirtti.

Aydın, hastalığın influenza sezonu sonrasında artış gösterdiğini, her sene bu mevsimlerde erken dönemlerde meningokok enfeksiyonlarını gözlemlediklerini dile getirdi. Hastalığın her yaş grubunu etkileyebildiğine ancak özellikle 1 yaş altında ve ergenlik döneminde daha ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğine değindi.

Doç. Dr. Aydın, hastalığa karşı aşının önemine vurgu yaparak toplumun büyük kısmının aşılandığında vaka oranlarının azalacağını belirtti. Ulusal aşı takvimine meningokok aşılarının da eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

İnfeksiyonların bulaşıcı olduğunu belirten Aydın, hastalığın solunum yoluyla, yakın temasla, tükürükle ve damlacık yoluyla bulaştığını açıkladı. Bu nedenle yakın temasın önemine de dikkat çekerek, meningokok enfeksiyonu tespit edilen kişilerin temaslılarına antibiyotik tedavisi uygulandığını aktardı.

Çocukların doğumdan itibaren aşıların takip edildiğini söyleyen Aydın, ailelerin çocuklarını düzenli olarak aşılatmalarını ve hekimlerin önerilerini dikkate almalarını tavsiye etti. Özellikle ulusal aşı takvimindeki aşıları aksatmamalarını ve maddi durumları el veriyorsa özel aşıları da yaptırmalarını önerdi.

Related Posts

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.