Türkiye’den ABD tahvillerinde sürpriz hamle

Türkiye, Mart Ayında ABD Tahvillerinde Güçlü Satış Yaptı

Türkiye, yılın üçüncü ayında güçlü ABD tahvillerinde sert çıkış yaptı. 2024’te ABD tahvilleri alımının hızlandığı Türkiye, ABD Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Mart 2025’te 4 milyar 553 milyon dolarlık ABD tahvili sattı.

Satışların Büyük Kısmı Kısa Vadeli Tahvillerden Oluştu

Mart ayında gerçekleşen satışın 3 milyar 936 milyon dolarlık kısmı kısa vadeli tahvillerden oluştu. Bu adımla birlikte Türkiye’nin kısa vadeli tahvil stoku 7,63 milyar dolardan 3,69 milyar dolara düşerken, uzun vadeli tahvil varlıkları ise 12,2 milyar dolarda sabit kaldı.

Şubat ayı sonunda Türkiye’nin elinde bulunan toplam 20 milyar 471 milyon dolarlık ABD tahvili, mart ayındaki satışların ardından 15 milyar 918 milyon dolara geriledi.

Bu gelişme, Türkiye’nin son aylarda ABD tahvillerinde izlediği alım yönlü stratejide ilk büyük çaplı satış sinyali olarak yorumlandı.

Tahvil Alımı Artmıştı

Türkiye, 2024 boyunca ABD tahvillerinde agresif bir alım süreci izlemişti:

  • 2024 genelinde: 10,7 milyar dolar tahvil alımı
  • 2025’in ilk iki ayında: 7,62 milyar dolar ek alım

Bu alımlar sayesinde şubat sonunda 20 milyar doları aşan portföy, mart ayında gelen satış dalgasıyla %22 oranında azaldı.

Uzmanlar Ne Diyor?

Ekonomistler, Türkiye’nin bu satış hamlesini:

  • Rezerv yönetim stratejisi
  • Döviz likiditesini artırma ihtiyacı
  • Faiz oranlarındaki küresel oynaklık gibi nedenlere bağlıyor.

Ayrıca, ABD’de faizlerin zirveye yakın seyretmesi ve tahvil getirilerinin gelecekte düşebileceği beklentisi de “kâr realizasyonu” açısından önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Piyasalar, Türkiye’nin ABD tahvilleriyle ilgili pozisyonunda izlenecek yeni yönü dikkatle izliyor. Özellikle:

  • TCMB’nin rezerv politikası
  • Küresel faiz görünümü
  • ABD-Türkiye ekonomik ilişkileri gibi faktörler, tahvil alım-satım kararlarında belirleyici olacak.

Related Posts

AB ve ABD’den Suriye için yeni dönem

Avrupa Birliği ve ABD, Suriye’de Esed rejimi sonrası oluşan yeni siyasi yapıya işaret ederek 14 yılı aşkın süredir uyguladıkları ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı. Bu adım, savaş sonrası yıkıma uğrayan ülkenin yeniden inşa süreci için tarihi bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Hindistan’da Türk boykotu büyüyor

Hindistan’da, Türkiye’ye karşı başlatılan “Önce Millet” boykot hareketi hızla yayılıyor. Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilimde Türkiye’nin Pakistan’a destek açıklamaları, boykotun fitilini ateşledi.

Martta tarımsal girdi fiyatları yüzde 29,73 arttı

TÜİK verilerine göre Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), martta yıllık bazda yüzde 29,73, aylık yüzde 1,8 yükseldi. Veteriner harcamaları ve yem fiyatlarındaki artış dikkat çekerken, enerji ve malzeme kalemlerinde düşüş yaşandı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken uyarı: ‘Enflasyon, yolsuzluk gibi meselelerin temelinde…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez, son yazısında Türkiye’de rant çeşitlerine ve rant arayışına dikkat çekti. Ekonomideki bozuklukların temelinde bu sorunların yattığını vurguladı. Kentsel dönüşüm ve siyasi çıkarların süreci nasıl etkilediğini ayrıntılı şekilde açıkladı.

Adana’da sezonun ilk karpuz hasadı başladı; tarlada kilosu 7 TL

Türkiye’nin karpuz ihtiyacının dörtte birini karşılayan Adana’da erkenci ürünlerin hasadı başladı. Adana karpuzu, tarlada kilosu 7 liraya satıldı.

Türkiye çözüm sürecini konuşurken hükûmetten terör mağdurları için yeni adım: Aylık bağlamada kolaylık geliyor

Türkiye çözüm sürecini konuşurken hükûmetten terör mağdurları için yeni adım: Aylık bağlamada kolaylık geliyor